d
An igniting portfolio theme designed
to help you leave quite a mark.
Back to Top

ŠUMADIJSKI BLUES & JAZZ FESTIVAL 2024.

ŠUMADIJSKI BLUES & JAZZ FESTIVAL 2024.

ŠUMADIJSKI BLUES & JAZZ FESTIVAL 2024.
Đački trg…
12.jul Blues veče
21h Desi Džesi Bleus band
Kao i sve priče-bilo jednom…
Desila se 2018. godina, jedan jam session, od milošte nazvan “bluz ispod oraha”, dva dobra druga i jedna Džesi… Rodili su se prvi tonovi, složili akordi gitare sa usnom harmonikom, potekao blues iz duše… i verni pas, koji je svojim glasim pevao u ritmu muzike..
Na tonove niko nije ostao imun, a čedo poželelo da raste.. kao magnetom privučeni, ljubitelji su počeli da se okupljaju.. Bubanj, klavir, bas… u jednom trenutku 11 članova. I svi su ostavili svoj neizbrisiv trag, beskrajno im hvala!!!
Posle prvih koraka i prvih zuba , iskristalisali su se:
Vladimir Milosavljević, solo gitara i vokal
Nebojša Mladenović, usna harmonika,
Ivan Tošić, klavijature
Nikola Mišković, bubanj
Dragica Milojković, bas gitara
i ime ‘Desi Džesi-u čast prapočetka, u ime budućnosti!!!
U ovom sastavu bend postoji od decembra, 2021. Sa nastupima smo krenuli u 2023. godini, imamo znacajan broj zapaženih svirki po moto skupovima, klubovima, ucestvovali na Nisville jazz festivalu, na trgu u Smederevskoj Palanci, na trgu u Kragujevcu ..Sviramo covere Erica Claptona, Zz top, Allman brothers bend, Rorry Galager, The Doors, Deep Purple i td.
Verni smo bluesu i blues rock-u. Bez da smo namerno birali da budemo drugaciji, jednostavno radimo ono, sto najvise volimo.. i slusaoci to intenzivno prepoznaju.
Desi Džesi bluz bend Lapovo.
22:30
The Highlanders
Psychedelic Hard Blues & Rock Band
(Užice, Southwest Serbia)
Grupa je nastala 1998. godine u Užicu, svira i otkriva slušaocima zaboravljenu muzičku formu sa kraja ’60-tih i početka ’70-tih godina prošlog veka, psihodeliju pomešanu sa teškim notama bluza i roka.
Prošle godine su obeležili 25 godina postojanja serijom koncerata u zemlji i regionu. Nakon toga nastavljaju dalje, kao što im i ime kaže, putovanje kroz vreme.
„Skidam šešir i pravim duboki naklon za Shommy boy-a i njegovu „The Highlanders” ekipu. Elan i posvećenost sa kojom čuvaju uspomene na fantastično vreme kad je rok muzika naučila tinejdžere i i adolescente iz ove naše domaje, kakva je ̶ takva je, drugu nemamo, novom, univerzalnom, planetarnom jeziku, zadivljujući su…”, napisao je oduševljeno Žikica Simić (psiholog, rok publicista i radijski voditelj iz Beograda), nakon nastupa „The Highlanders” na 10. jubilarnom „Festivalu bluz bendova” u Domu kulture „Studentski grad“ u Beogradu 2023. godine.
Neki od značajnijih koncerata i nastupa na festivalima u prethodnom periodu:
„Voxtock” festival u Beogradu, Koncerti u „Vox“ klubu i „Kuglaš-u“ u Beogradu, „American bar“ u Umagu, klubovi u Vojvodini i Srbiji, moto skupovi širom Srbije, „In Wires” festival u Užicu, „Nisville” festival u Nišu, „Arsenal” festival u Kragujevcu, „B & D” blues festival u Istri, „Festival bluz bendova” u Beogradu, „BitlVAnija” festival u Valjevu, „Šumadijski bluz i džez” festival u Kragujevcu, „Electric blues night” festival u Beogradu, „Blues festival” u Bajinoj Bašti, „Jerry Ricks blues festival“ u Istri, „Roll & Blues” festival u Arandjelovcu, „Fort blues rock festival” u Nikšiću, “Revija bluz bendova” u Užicu, “Rooftop concert” u Užicu…
Postavu čine:
Miloš „Shommy boy“ Milojević – gitara, usna harmonika i vokal
Dragoljub „Matt“ Zumberović – bubnjevi
Ilija „Ike“ Smiljanić – gitara i vokal
Miodrag „Mick“ Dikić – bas gitara, akustična gitara, usna harmonika i vokal
Luka „Luke“ Đuričić – klavijature i vokal
13.jul Jazz veče
21h Gorica & The Grooveheadz
Gorica & The Grooveheadz je sastav mladih muzičara spontano okupljenih prilikom studija na jazz
odseku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Bend je osnovala kantautorka Gorica Šutić, koja
potpisuje tekstove i muziku. U radu na aranžmanima, osim Gorice, aktivno učestvuju i klavijaturista benda
Stevan Milijanović, kao i bubnjar Aleksa Milijanović, koji je ujedno muzički producent ovog sastava. Bas
gitaru svira David Gegić, a gitaru Gagi Hajnrih.Gorica & The Grooveheadz objavili su za Glitch Records
svoj prvi album „Nigde drugo“ sa čak 11 pesama, koje izmiču žanrovskim odrednicama, ali je očigledan
uticaj džeza, soula, gruva i elektronike.
Neki od značajnijih nastupa::Beogradski jazz festival, Jazz In The Garden, Youth Jazz&Rock Festival,
Arlemm, Musicology Sessions, a često su viđeni i u klubovima: Bluz I Pivo, Strogi Centar, KC Grad,
novosadskom Soul Peddler-u itd.
Jedan od najznačajnijih koncerata za ovaj sastav desio se 2022. godine na “Musicology Sessions”, gde
su selektovani kao predgrupa čuvenog benda “Snarky Puppy”.
22:30 Dušan Jevtović Trio
BEND
Inspirisana saradnja gitariste Dušana Jevtovića i pijaniste Vasila Hadžimanova, mobilisano ubedljivom svirkom Marka Đorđevića na bubnjevima, rezultiralo je zvukom koji unakrsno unapredjuje najnaprednije aspekte progresivne muzike sa uzbuđenjem post-džeza.
DUSAN Dusan Jevtovic guitar
Dušan Jevtović je srpski gitarista sa sedištem u Barseloni, Španija od 2003. godine. Snimao je i nastupao sa velikim brojem međunarodnih umetnika kao što su Toni Levin, Gari Husband, Asaf Sirkis, Vasil Hadžimanov, Marko Đorđević, Ćavi Reija, Bernat Hernandez, Markus Reuter , Rafa Pons, Rim Banna.
Dusan je veoma svestran gitarista koji pokriva mnoge oblasti muzike, ali je najpoznatiji po svom radu u modernom džez/bluz/rok stilu . Dušan je poznat po svom improvizatorskom radu i po raznovrsnosti muzičkih projekata, kao i po upotrebi pedala za efekte i loop uređaja koji njegovoj muzici daju poseban zvuk.
VASIL Vasil Hadzimanov keyz
Istrajan, sveprisutan, muzičar beskrajne radne energije i muzikalnosti, Vasil Hadžimanov pijanista, kompozitor, aranžer i pedagog, nezaobilazna je, povezujuća karika srpskog Džeza, sa kraja dvadesetog veka i početka novog milenijuma, ličnost koja u sebi nosi obavezujuću niz gena svojih predaka koji su , svakako na svoj način, obeležili muzičke prostore Balkana u neraskidiv niz čuvara, interpretatora i novih tumača tradicije.
MARKO ĐORĐEVIĆ drums
Nazvan „bubnjarom svetske klase” i „pravim inovatorom” od strane magazina Modern Drummer, Marko Đorđević je svirao na više od 50 albuma i ima hiljade nastupa uživo. Nastupao je ili snimao sa velikom listom uspešnih muzičara, uključujući Meta Garisona, Vejna Kranca, Džonu Smita, Klarensa Spedija, Lakija Petersona, Bila Frisela, Lajonela Lukea i Arona Goldberga. Đorđević piše muziku inspirisanu bogatom muzičkom tradicijom njegovih balkanskih korena, sa poklonom ka zapadnim umetnicima koji su uticali na njega, od Koltrejna i Veather Reporta do Zape i policije.
Ulaz je slobodan, dobro došli!