d
An igniting portfolio theme designed
to help you leave quite a mark.
Back to Top

O NAMA

Наша установа једна је од најстаријих институција културе града Крагујевца, са традицијом дугом преко пола века. Под првобитним називом „Омладински дом“, основана је 1948. године, а као Установа функционише од 1997. године.
Установа Дом омладине је поливалентни културни центар који је од свог оснивања био усмерен ка музичко-сценској, ликовно-примењеној и књижевној уметности, да би се у новије време окренули и према филмским и мултимедијалним гранама уметности.
Активности Дома омладине су подељене на програмску продукцију ( музички концерти и фестивали, изложбени програм, пројекције филмова, представе, дебате ), едукативне радионице за младе ( глума, филм, рок музика, сликање, стрип и карикатура ) и партнерске програме у сарадњи са цивилним сектором, регионалним и међународним институцијама и организацијама културе.
У саставу Дома омладине раде школе гитаре, бас гитаре, бубњева и соло певања, школа глуме за основце, драмски студио за средњошколце и филмска радионица, као и школа цртања за децу и ликовни студио за старије ученике.
Школу модерне музике основао је пре тридесетак година Радомир Михајловић Точак, прослављени гитариста групе Смак, а школом данас управља Милан Милосављевић Микица, гитариста групе Смак и један од првих Точкових ученика.
Своје програме Дом омладине реализује пре свега у свом седишту и то у клуб-галерији, башти и малој сцени, односно сцени „Славица Слаја Урошевић“. За реализацију „опен аир“ програма, Дом омладине користи велике, јавне просторе попут Трга „Код Крста“, Ђачког трга и Трга Слободе, док је за будућност најатрактивнији простор Војно-техничког завода, познатији као „Кнежев арсенал“.
Од програмске продукције последњих година треба издвојити: „Арсенал фест“ као један од највећих регионалних фестивала рок и поп музике, традиционални Ђурђевдански концерт поводом Дана града Крагујевца, регио-промоције као и специјалну продукцију.
Од едукативних радионица за младе најпознатије су Драмски студио и Дечија позоришна радионица (радионице и позоришне представе), као и Музичка радионица (школа рок музике „Октава“, радионице, концерти ), Ликовни студио и Сликарска радионица.
Од партнерских програма, најпознатији су редовни годишњи програми новијих датума: КГ РЕФРАКТ (Регионални фестивал алтернативне културе Крагујевац), КРАФ (Крагујевачки фестивал антиратног и ангажованог филма), филмски фестивал „Слободна зона“, „Ноћ музеја“ (у партнерству са НВО „МилленниуМ“).
Јединствени смо по томе што смо прави расадник талената и културних посленика као што су група Смак која је и настала у Дому омладине, овде вежбала и снимила свој први албум 1973.године. Овде су своје прве кораке глуме учили Горица Поповић, Мирко Бабић, Никола Ракочевић, Иван Томић, као и бројни други актери културно просветног живота нашег друштва.
Драмски студио, настао је 1988. године као наставак Дечје позоришне радионице коју је Славица Слаја Урошевић основала 1984. године. За скоро три деценије рада Славица Урошевић је са овим групама направила десетине представа за памћење, сценска дела препознатљиве енергије и несвакидање маште, уз небројене освојене награде.
Након прераног одласка Славице Урошевић, руковођење Драмским студијом, Дечјом позоришном и Филмском радионицом наставио је Ђорђе Ђоковић, дипломирани глумац и стари члан ових група, које након тога настављају да раде истим темпом. Драмски студио тако, истрајно живи као расадник младих уметника који су завршили академије и професионално се баве уметношћу и остаје место окупљања за младе људе који желе да се баве уметношћу.

KONTAKT

Adresa: Branka Radicevica 1
34000 Kragujevac
Republika Srbija
Telefon / Fax: 381 (0) 34 30 24 27
e-mail: [email protected] На основу члана 8. Уредбе о поступку за прибављање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава (,,Службени гласник РС“ број 159/20), Установа Дом омладине „Крагујевац“ припрема и објављује ПОДАТКЕ О БРОЈУ ЗАПОСЛЕНИХ И РАДНО АНГАЖОВАНИХ ЛИЦА У Установи Дом омладине „Крагујевац“ 1. Број систематизованих радних места (укупно): 22 · висока стручна спрема: 12 · виша стручна спрема: __ · средња стручна спрема: 10 · нижа стручна спрема: __ 2. Укупан број запослених на неодређено време: 19 · висока стручна спрема: 8 · виша стручна спрема: 1 · средња стручна спрема: 10 · нижа стручна спрема: __ 3. Укупан број запослених на одређено време: 5 · висока стручна спрема: 4 · виша стручна спрема: __ · средња стручна спрема: _1 · нижа стручна спрема: __ 4. Број радно ангажованих лица по другим основима: · уговор о делу: __ · уговор о привременим и повременим пословима: 2 · уговор о стручном оспособљавању и усавршавању: __ 5. Број запослених на неодређено време којима је радни однос престао у 2020. год.: 1 6. Број новозапослених на неодређено време и одређено време у својству приправника у 2021. години: __ 7. Број новозапослених на неодређено време и одређено време у својству приправника у оквиру дозвољеног процента од 70% у текућој календарској години: __ 8. Број новозапослених на неодређено време и одређено време у својству приправника изнад дозвољеног процента од 70% у текућој календарској години: __ Напомена: подаци се ажурирају у року од пет дана од дана последње промене. Стање на дан: 01.10.2021. Ажурирано: 01.10.2021.