d
An igniting portfolio theme designed
to help you leave quite a mark.
Back to Top

SMAK

SMAK

 

Smak

Šta reći što već nije rečeno o bogatom opusu grupe Smak?

Kada se govori o identitetu i simbolima grada Kragujevca, a uzimajući u obzir značaj Knjaževsko-srpskog teatra za srpsku pozorišnu umetnost, fabrike „Crvena Zastava“ za automobilsku industriju Kragujevca, Spomen parka „Kragujevački oktobar“ za negovanje kulture sećanja kako grada tako i države, ne možemo zanemariti ni značaj rok sastava Smak, simbola muzičke scene Kragujevca i bivše Jugoslavije.

U to smo se uverili i prilikom obeležavanja Dana grada, 6. maja, kada smo prisustvovali jedinstvenom muzičkom događaju, retrospektivi – putovanju kroz vreme, nečemu izuzetnom, što će biti zapisano kao jedno od najposećenijih dešavanja.

Kažu da je muzika nastala pre bilo kog svetskog jezika, da je bila prvo sredstvo komunikacije. Muzički izraz grupe Smak, „jezik“ kojim su govorili ne samo da nije izgubio svoju nekadašnju draž, već je očuvao svoju razumljivost i prepoznatljivost.

S prolaskom vremena vrednost Smaka se povećava, te možemo reći da su dela ove grupe postala vredno nasleđe, koje smo dužni da čuvamo. Činjenica je da, muzika koju su stvarali živi i danas, te okupljajući različite generacije cirkuliše kao bezvremena, poput točka koji se neprestano okreće.

Neki će se možda pitati, zašto javno spomen-obeležje za života?

Ako zanemarimo činjenicu da postoje brojni primeri, koji ne bi išli u prilog postavljenom pitanju, poznato je da su spomen-obeležja za života, na globalnoj sceni, dobijale ličnosti koje su dale značajan doprinos u različitim sferama društvenog delovanja.

I kako uopšte gledati na spomenik koji ce naći svoje mesto u ulici Branka Radičevića?

Na obeležje za koje je inicijativu pokrenuo Dom omladine, ustanova kulture koja se ovom Odlukom obavezuje da je i sprovede, i kuća koja je iznedrila veliki broj ozbiljnih rok muzičara i bendova Šumadije, treba gledati kao na zapis o rađanju jedinstvenog muzičkog pravca i čarobnog prepoznatljivog zvuka, koji se jos uvek glasno razleže etrom.

Duh zajedništva, magična rec posebnog značenja u srpskom jeziku, možda nije svojstvena našem društvu, ali, kada je rok grupa Smak u pitanju, Kragujevac i Šumadija nisu imali i nemaju dilemu.

 

Prof. Mr Miljan Bjeletić

Fotografija je iz privatne kolekcije porodice Slobodana Stojanovića – Kepe (Smak)