d
An igniting portfolio theme designed
to help you leave quite a mark.
Back to Top

BAŠTEATAR #5 IZVEŠTAJ SELEKTORA I PROGRAM

BAŠTEATAR #5 IZVEŠTAJ SELEKTORA I PROGRAM

IZVEŠTAJ SELEKTORA

Ovogodišnjom selekcijom dominiraju, s jedne strane, intimističke teme gde se autori i izvođači bave svojom pozicijom u društvu ili pronalaze prostore unutar sebe u kojima mogu da oslobode svoju kreativnost i ostvare svoje slobode (Moji posedi, Blizina dodira i Vrpca), dok sa druge strane imamo dve predstave koje tretiraju društvene probleme: napuštanje svoje domovine (Tamo gde pevaju) i samoubistvo kod mladih (Na litici). Ovako podeljene po temama, one su i u scenskom smislu tretirane tako da ih opet možemo podeliti u dve grupe. Prva grupa od tri predstave bi u scenskom uobličavanju pripadala pozorišnom izrazu koji u prvi plan stavlja pokret i ples, dok u preostalim dvema predstavama verbalno ima primat. Jedna posebnost ovogodišnje selekcije jeste ta što će festivalska publika moći da pogleda dve predstave čija smo scenska čitanja imali na našem Festivalu u okviru pratećeg programa: radi se o tekstu Dimitrija Kokanova Prizori konstruisanog odnosa koji je izveden na drugom Bašteatru i tekstu Tamo gde pevaju Filipa Grujića čije smo čitanje videli na trećem izdanju Festivala. Ovo je peta godina i neke rezultate već uočavamo, uz činjenicu da su za poslednja dva ili tri izdanja ovog, po ideji slobodno možemo reći jedinstvenog festivala, izdvojena finansijska sredstva tolika da se i dalje održavamo na entuzijazmu i dobrim profesionalnim konekcijama s autorima ili izvođačima. U nadi da ćemo se u narednim godinama razvijati sve više i da nećemo budžetom biti “gurnuti u stranu”, sa zadovoljstvom vas pozivamo da pogledate sledeće predstave:

1. BLIZINA DODIRA

Tekst: Igor Koruga i Dimitrije Kokanov

Režija: Igor Koruga

Produkcija: Goethe Institute & Stanica Servis za savremeni ples u koprodukciji sa Kulturnim centrom Beograda i Kulturnim centrom Magacin

Igor Koruga, u ovom slučaju i izvođač i koreograf, uz delove iz teksta Dimitrija Kokanova Prizori konstruisanog odnosa nas svojom predstavom uvodi u svet pokreta i savremenog plesa, suočavajući (ispitujući) odnos čovekove osećajnosti, njegovog iskustvenog kapitala i, najzad, fragilnosti sa drugom, vidljivom projekcijom – projekcijom sebe u javnom prostoru. U kojoj se tački susreću ova dva sveta? Može li i koliko unutrašnje ja da se u izrazi u tom javnom, internet prostoru su neka od pitanja koja se javljaju dok se gleda ovaj umetnički čin. U predstavi Blizina dodira oseća se velika Korugina potreba da fizički dodir nikada ne iščezne, da jedino takav on ima svoj pun kvalitet, da nam je u vremenu pandemije to bilo nasilno oduzeto i veliki strah da se to vreme nedodira i izolacije ne vrati. S druge strane, predstava otvara i prostore našeg, lokalnog, ali i globalnog političkog, društvenog stanja stvari, ali kao da se sve sabira u jednu tačku, misao iz Kokanovljevog teksta: Moja želja je da stojimo jedni naspram drugih.

2. MOJI POSEDI

Tekstovi: Anri Mišo

Režija: Nikola Voštinić

Produkcija: Akademija umetnosti Novi Sad

Predstava Moji posedi, nastala po tekstovima Anrija Mišoa uzbudljiv je scenski događaj iz nekoliko razloga. Naime, reditelj, dramaturg i sam izvođač Nikola Voštinić u svom scenskom ovaploćenju poezije i proze Mišoa oslanja se i na njegove kaligrafije i, polazeći od njih, stvara autentični svet pojedinca. Koristeći se pokretom kao dominantnim scenskim elementom kojim se priča iznosi pred publiku, Voštinić precizno, nadahnuto, u pojedinim delovima i apstraktno, uspeva da publiku uvuče u zatvoreni, strahom ispunjeni svet individue. Govorne deonice u predstavi su pažljivo odabrane i, kao takve, one ne služe da dodatno objasne sliku, već da probude asocijacije kod publike koja će, slušajući stihove, otvoriti vrata svojih sećanja, strahova, težnji…

3. NA LITICI

Tekst: Igor Bauersima

Režija: Zoran Zarubica

Produkcija: Udruženje građana BUDI, Pančevo

Predstava Na litici nastala po dramskom tekstu Norveška danas autora Igora Bauersime, problematizuje odnos mladih prema životu, odnosno smrti. Devojka Julija na internet mreži objavljuje da će izvršiti samoubistvo, ali da to ne želi da učini sama. Tada se javlja Avgust i njih dvoje odlaze na mesto gde će preispitati svoj odnos prema životu i svojim najbližima, ali i razviti sasvim nov odnos između njih samih. Rediteljski, ovaj tekst je scenski uobličen nenametljivo i nepretenciozno, u ključu najboljih romantičnih drama/komedija. Ovakvim žanrovskim određenjem dobila se predstava koja na najteže teme za jedno društvo skreće pažnju na suptilan način.

4. TAMO GDE PEVAJU

Tekst: Filip Grujić

Režija: Đorđe Nešović

Produkcija: FDU i FIST festival

Tekst Filipa Grujića Tamo gde pevaju takođe u prvi plan stavlja mlade ljude, ali je mesto dešavanja Srbija. Polazeći od ideje da Evropska unija iznajmljuje mlade na 15 godina, autor za situaciju uzima proslavu rođendana Srećnog dečaka koji okuplja društvo, a mi koji pratimo predstavu postajemo svedoci rezimiranja njihovih odnosa, nadanja i razočarenja. U premijernom izvođenju koje se desilo na kamionu, nije se tokom gledanja moglo otrgnuti od pomisli na masovan “izvoz” naših ljudi u razvijenije zemlje Evropske unije, pa i šire. Ovaj rediteljski postupak Đorđa Nešovića prati osnovnu misao autora Grujića, dodajući mu time i ironični i bolni ton. Osim toga, dobro vođena glumačka ekipa svojom igrom čini da ova predstava na momente

bude više od pozorišnog događaja – svojom autentičnom igrom postaje potresna i bolna slika naše stvarnosti.

5. VRPCA

Tekst: Aleksandra Arizanović

Režija: Aleksandra Arizanović

Produkcija: Udruženje baletskih umetnika

Autorska predstava Vrpca glumice Aleksandre Arizanović slavi život, radost života i lepotu umetničkog čina. Suprotstavljajući ove teme životu neodvojivoj temi – temi smrti, Aleksandra nas kroz zadivljujući ples i pokret uverava da je svaki dan naših života prilika za kreaciju, radost, deljenje, ljubav. Deleći scenski prostor sa svojom majkom, podseća nas na jednu od najvažnijih veza u životu svakog čoveka: vezu između majke i deteta i to od trenutka kada su spojeni vrpcom, pa nadalje kroz život. Ovaj umetnički čin katarzičan je i primer je onoga da iz pozorišne sale možemo da izađemo promenjeni. Bolji.

Aleksandar Đinđić,

Beograd,

jul-avgust 2022

BAŠTeAtar #5
Program festivala
01.09.2022.
19h – Galerija Doma omladine
Otvaranje izložbe slika, scenografskih radova Anne Kolbjanove (Prateći program)
20 i 30h – Bašta Doma omladine
Svečano otvaranje festivala
20 i 45h – Bašta Doma omladine “Tamo gde pevaju”, F.Grujić, režija Đorđe Nešović, FDU Beograd (Takmičarski program)
23h – Bašta Doma omladine FreeKayla i Kale (Prateći program)
02.09.2022.
17h – Bašta Doma omladine
Promocija romana “Tajkun” Aleksandra Bećića (Prateći program)
18 i 30h Dom omladine, scena “Slavica Slaja Urošević
Projekcija filma “Alone”, master rad Miloša Pantića koji potpisuje scenario i režiju (prateći program)
20h – Galerija Narodnog muzeja Kragujevac
“Blizina dodira”, Igor Koruga/D. Kokanov, režija Igor Koruga, Goethe Institute & Stanica Servis za savremeni ples u koprodukciji sa Kulturnim centrom Beograda i Kulturnim centrom Magacin (Takmičarski program)
22h – Bašta Doma omladine
Nezoob / Fank’ fana (Prateći program)
03.09.2022.
17h – Dom omladine, scena “Slavica Slaja Urošević”
Prezentacija doktorskog rada, performans dr Mateje Ristića, “Crni čovek ” (Prateći program)
18h – Dom omladine, scena “Slavica Slaja urošević” Projekcija izložbe slika dr Mateje Ristića iz jednog od gradova u kojima trenutno bude izlagana u Kini (Prateći program)
20h – Pozorište za decu
“Vrpca”, režija Aleksandra Arizanović, Udruženje baletskih umetnika Srbije (Takmičarski program)
22h – Bašta Doma omladine
LoMaya / Fank’ fana (Prateći program)
04.09.2022.
17h – Galerija Doma omladine
Promocija romana “Dobar hip hop”, Predraga Vukčevića (Prateći program)
19h – Pozorište za decu
“Na litici”, I. Bauersima, režija Zoran Zarubica, Udruženje građana BUDI, Pančevo (Takmičarski program)
22h – Bašta Doma omladine
Bg Fank (Prateći program)
05.09.2022.
18h – Galerija Doma omladine
Projekcija filma “Čvorovi, dokumentarni film o duhu jedne scene” (Prateći program)
20h – Dom omladine, scena Slavica Slaja Urošević
“Moji posedi”, A. Mišo (Henri Michaux), režija Nikola Voštinić, Akademija umetnosti Novi Sad (Takmičarski program)
22h- Bašta Doma omladine
Shoomadisco / Fank’ fana (Prateći program)
06.09.2022.
17h – Bašta doma omladine
Javno čitanje drame “Terapija oklagijom” Marije Pejin, u režiji Milje Mazarek (Prateći program)
19h – Galerija Doma omladine
Otvaranje izložbe plakata Dejana Petrovića, rađenih za predstave Doma omladine Kragujevac (Prateći program)
20h – Galerija Doma omladine
Dodela nagrada
20 i 30h – Dom omladine, scena “Slavica Slaja Urošević”
Predstava u čast nagrađenih, “Krici i šaputanja”, Ingmar Bergman, praktični deo doktorskog umetničkog projekta Borjanke Ljumović, AU Novi Sad i Akademsko pozorište “Branko Krsmanović” Beograd
22h – Bašta Doma omladine
Naopak (Prateći program)