NAGRADE DODELJENE NA PRVOM FESTIVALU PROFESIONALNIH POZORIŠNIH TRUPA I NEZAVISNIH PRODUKCIJA – BAŠTeAtar UZ OBRAZLOŽENJE ČLANOVA ŽIRIJA

NAGRADE DODELJENE NA PRVOM FESTIVALU PROFESIONALNIH POZORIŠNIH TRUPA I NEZAVISNIH PRODUKCIJA – BAŠTeAtar UZ OBRAZLOŽENJE ČLANOVA ŽIRIJA

,,Žiri u sastavu Ana Kolbjanova, Gordan Matić i Ivan Tomić ocenjivao je predstave festivala u sledećim kategorijama: GRAN PRI ,, SLAVICA SLAJA UROŠEVIĆ’’ ZA PREDSTAVU U CELINI, NAGRADA ZA REŽIJU, NAGRADA ZA VIZUELNI IDENTITET, DVE RAVNOPRAVNE GLUMAČKE NAGRADE I SPECIJALNA NAGRADA FESTIVALA . Žiri je jednoglasno doneo sledeću odluku:

GLUMAČKU NAGRADU žiri dodeljuje Ivanu Markoviću za ulogu Ilje u predstavi Praćka. Nadahnuta je igra Ivana Markovića, koji je na sceni odživeo lik Koljadinog Ilje uvukavši nas u njegov svet. Ilja je dosledan u svojoj potrazi za izlazom iz sukoba koje nosi u sebi. Ograničenja lika vezanog za invalidska kolica, Ivan Marković nam tokom cele predstave pruža inventivnim glumačkim detaljima.

GLUMAČKU NAGRADU žiri dodeljuje i Aniti Stojadinović za ulogu u predstavi EPSKE IGRICE: ZIDANJE SKADRA. Anita Strojadinović je kroz više likova u predstavi , koje je kreirala snažno, vešto i lako, otvorila nova značenja epa, koji smo mislili da dovoljno poznajemo.

NAGRADA ZA REŽIJU dodeljuje se Andjelki Nikolić za predstavu EPSKE IGRICE: ZIDANJE SKADRA. Istražujući nove oblike komunikacije epske poezije sa mladom publikom, rediteljka veoma tananim i rafiniranim rediteljskim postupkom precizno vodi glumačku igru, koja svojom komunikacijom i tempom nikog u publici ne ostavlja ravnodušnim. Andjelka Nikolić je svojim rediteljskim postupkom učinila da se postavi mnoštvo novih pitanja i da na trenutak postanemo detektivi u misteriji za koju smo mislili da imamo jasne odgovore.

SPECIJALNU NAGRADU žiri dodeljuje predstavi SMRT FAŠIZMU- O RIBARIMA I SLOBODI. Mišljenja smo da predstava podseća iznova na priče o herojstvu i uči nove generacije pravim vrednostima. Uči nas da je ostati čovek heroizam.

NAGRADU ZA VIZUELNI IDENTITET žiri dodeljuje predstavi ZOROM KAD JE SASVIM TIHO. Čist i jak, konceptualno promišljen spoj elemenata scenografije, svetla, rekvizite, muzike i koreografije na sceni, emotivno tačno prenose unutrašnje doživljaje heroine. Ovi elementi kroz transformaciju postaju slike pune specifične osećajnosti.

GRAN PRI ,,SLAVICA SLAJA UROŠEVIĆ ’’ ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CELINI žiri dodeljuje predstavi BETON MAHALA. Predstava izuzetne emotivnosti, šarma, dinamike i hrabrosti od samog početka uvlači publiku u svet savremene provincije, izuzetno tačno ukazujući na izazove i probleme sa kojima se suočavaju njeni junaci danas, ovde na Balkanu. Autentičnost glumaca pojačava aktuelnost dogadjaja u predstavi i potrebe da se o tim problemima razmišlja i govori.”

NAGRADE DODELJENE NA PRVOM FESTIVALU PROFESIONALNIH POZORIŠNIH TRUPA I NEZAVISNIH PRODUKCIJA – BAŠTeAtar UZ OBRAZLOŽENJE ČLANOVA ŽIRIJA

About The Author
-