Održan prvi Šumadijski Blues & Jazz Festival u Domu omladine

« 1 of 3 »

Održan prvi Šumadijski Blues & Jazz Festival u Domu omladine

 

Prvog vikenda juna 2018. godine, u prepunoj bašti Doma omladine održan je prvi, dvodnevni Šumadijski Blues & Jazz Festival, najavljujući bogate letnje programe najstarijeg kragujevačkog kulturnog centra. Šumadijski Blues & Jazz Festival predstavlja novu inicijativu Doma omladine Kragujevac u negovanju tradicionalnih pravaca moderne muzike u našem gradu i njihovoj promociji među novom, mladom publikom. “Šumadijski bluz” je zahvaljujući grupi Smak i nastao u Domu omladine početkom sedamdesetih godina prošlog veka, ostajući do današnjih dana u zvuku kragujevačke muzičke scene, dok je džez pravac nakon “buma” iz pedesetih u Kragujevcu, tek u novije vreme doživeo obnovu i popularnost među mladima. Želja Doma omladine je da se ovim novim, letnjim festivalom promoviše lokalna muzička scena, kao i ekskluzivna gostovanja iz sfere bluza i džeza među svojom mladom publikom.

Već prve “bluz” večeri novog kragujevačkog festivala, u petak 01. juna, videlo se po poseti pretežno mlađih Kragujevčana, da je naša inicijativa bila opravdana. Program su započeli mladi kragujevački muzičari iz The Cockblockers, koji su na pravi način, svojom modernom mešavinom bluza i roka, napravili sjajnu atmosferu, krunisanu obradama poput “Free your mind”, “Gimme shelter” i “California dreamin” od The Mamas and Papas. Sledeći bluz bend, koji je nastupio na već punoj letnjoj sceni Doma, užički The Highlanders, inače dobro poznati lokalnim ljubiteljima bluza, svirali su hitove kao što su “One of these days”, “Almost cut my hair”, “One way out” od Allman brothers band i “Cowgirl in the sand” (Neil Young), a po reakcijama publike se pokazalo da je ovaj vid muzike omiljen u gradu. Zvezde večeri, Zona B iz Beograda, trenutno najveći domaći bluz sastav, u postavi Petar Zarija (vokal), Duda Bezuha (gitara), Pera Joe (harmonika), Zdenko Kolar (bas), Dušan Ristić (bubnjevi) i Zoran Žikić (udaraljke) opravdala je svoj epitet, ali i krunisala prvo veče festivala. Sat vremena “vrele” svirke Beograđana, od svetskih bluz standarda poput “On the road again”, autorskih kompozicija ili obrada domaćih vanvremenskih hitova (“Negde daleko”, Pop mašina), naišlo je na nepodeljeno oduševljenje kod kragujevačke publike. Nakon završenog programa u bašti Doma, muzičari i publika su se preselili u galeriju, gde je program nastavljen kroz “blues jamm session”.

Subotnje, “džez” veče festivala je takođe pokazalo opravdanost našeg programa, zahvaljujući kvalitetnim muzičarima i novoj, mladoj džez publici Kragujevca koja je ispunila prostor letnje scene Doma omladine. Sva tri benda su povezana sa ovim gradom na neki način i to je svirci dalo poseban ton. Program je otvorio trio Katarine Kočetove, mlade džez pijanistkinje koja je uz pratnju ritam sekcije (kontrabas, bubnjevi) izvodila svoje autorske kompozicije. Na sličnom putu su bili i autentični lokalci – Thrill Seeking Polymers izvodeći svoje moderne, fussion jazz kompozicije. Zvezda druge večeri, poznati evropski saksofonista Maks Kočetov, koji je jedno vreme živeo u Kragujevcu, sa svojim beogradskim kvartetom je izvodio vrhunske Post-bap numere, da bi na kraju podelio sa publikom muziku i osećaje u autorskoj numeri posvećenoj rodnom Kijevu. I drugo veče se završilo druženjem publike i muzičara u galeriji na jamm session svirci.

Prvi Šumadijski Blues & Jazz Festival, koji je podržala lokalna uprava besplatnim ulazom, postaće tradicionalni letnji festival Doma omladine.

 

Šumadijski Blues & Jazz Festival

Petak, 01. juni i subota, 02. juni, 2018. od 20:30 do 01:00

Bašta Doma omladine

Pokrovitelj: grad Kragujevac

(Ulaz slobodan)

 

Šumadijski Blues & Jazz Festival predstavlja novu inicijativu Doma omladine Kragujevac u negovanju tradicionalnih pravaca moderne muzike u našem gradu i njihovoj promociji među novom, mladom publikom. “Šumadijski bluz” je zahvaljujući grupi Smak i nastao u Domu omladine početkom sedamdesetih godina prošlog veka, ostajući do današnjih dana u zvuku kragujevačke muzičke scene, dok je džez pravac nakon “buma” iz pedesetih u Kragujevcu, tek u novije vreme doživeo obnovu i popularnost među mladima. Dom omladine želi da ovim novim, letnjim festivalom promoviše lokalnu muzičku scenu, ali i ekskluzivne goste iz sfere bluza i džeza među svojim mladim posetiocima.

U okviru prvog Šumadijskog Blues & Jazz Festivala 2018. godine, nastupaju:

 

Petak, 01.06.2018. (Blues night)

  • The Cockblockers (Kragujevac)
  • The Highlanders (Užice)
  • Zona B & Pera Joe (Beograd)

 

Subota, 02.06.2018. (Jazz night)

  • Katarina Kochetova trio (Beograd)
  • Thrill Seeking Polymers (Kragujevac)
  • Max Kochetov quartet (Beograd)

Dobrodošli na prvi Šumadijski Blues & Jazz Festival u Domu omladine!

 

 

 

BLUES NIGHT

 

The Cockblockers je rock’n’roll/blues bend koji je počeo sa radom 2011. godine u Kragujevcu. Svirali su koncerte širom Srbije uz nastupe na poznatim domaćim festivalima (Nišville Jazz Festival 2014, Arsenal FEST 2015, EXIT 2016). U julu mesecu 2017. izašao je njihov debitantski album ”Free Your Mind” pod etiketom Metropolis Music koji je dobio zapažene kritike širom regiona, jer je od oktobra prošle godine do danas, promovisan u pet država, sa 35 zabeleženih nastupa, čineći da The Cockblockers spada u jedan od koncertno najaktivnijih mladih blues bendova kod nas. Energična i eksplozivna gitarska rock/blues/funk mešavina, ovom bendu u nastupima uživo daje epitet koncertne atrakcije u šta će se uveriti i posetioci ovogodišnjeg prvog po redu Šumadijskog Blues&Jazz Festivala.

 

Grupa The Highlanders je nastala 1998. godine u Užicu, svirajući i otkrivajući slušaocima zaboravljenu muzičku formu sa kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošlog veka –  psihodeliju pomešanu sa “teškim notama” bluza i roka. Do sada su objavili pet albuma, od kojih se izdvajaju live DVD sa dvanaestog In Wires festivala 2013. godine kada su nastupali ispred Jefferson Starship iz San Franciska, kao i DVD „The Best of Nišville 2014.“, gde su svirali sa čuvenim The Blues Brothers Band. Od nastupa izdvajaju i svirsku na Arsenal Festu 2015. godine u Kragujevcu, kao i regionalnu turneju naredne godine u Hrvatskoj (B&D Blues Festival u Istri). The Highlanders sviraju na Šumadijskom Blues & Jazz Festu u postavi: Miloš „Shommy boy“ Milojević (gitara, slajd gitara, vokal i usna harmonika), Mirko „Mr. Cream“ Kremić (gitara i vokal), Dragoljub „Matt“ Zumberović (bubnjevi) i Miodrag „Mick“ Dikić (bas gitara i vokal).

 

Ideju o stvaranju benda Zona B inicirali su bubnjar Dušan Ristić, pevač Lole Savić i gitarista Toma Rakijaš, 29. novembra 1987. godine u stanu Vladimira Buce Filipovića, prvog pijaniste sastava. Prvi nastup benda je bio u februaru 1988. u klubu “Mašinac”. Osim gore pomenutih članova, bendu se pridružio Zdenko Kolar, ex-bas gitarista VIS “Idola”, a kasnije i Duda Bezuha koji se pre svega pridružilo bendu u studiju, a potom i na koncertima. Bend je tada izvodio verzije blues klasika (B.B. King, Muddy Waters, Fleetwood Mac, J.J. Cale…) i postao jedan od najznačajnijih klupskih bendova u Beogradu. Zona B je objavila devet izdanja (“Bestseller” i “Juke-Box” za PGP RTB, “Negde daleko (live)”, “Original”, “Devil Blues”, “Joker”i “Zona B Live in Dom Omladine” – “One Records”, “Pirat” za “Round Records”, “Zdravo živi Aleksinac (live)” – K.C. Aleksinac) koje je producirao Bezuha, uz Samardžića, Mušickog i Stojanovića i autor originalnih pesama, uz puno vrhunskih muzičara kao saradnika (Pera Joe, Vlada Divljan, Bebi Dol, Tanja Jovićević, Saša Lokner, Vasil Hadžimanov, Vidoje Džindžer Božinović, Ognjen Radivojević, Miroslav Cvetković…) i čestih promena postave, da bi danas postala lider srpske blues scene. U bašti kragujevačkog Doma omladine, na prvom Šumadijskom Blues & Jazz Festivalu, Zona B će svirati u sastavu: Petar Zarija (vokal), Duda Bezuha (gitara), Pera Joe (harmonika), Zdenko Kolar (bas), Dušan Ristić (bubnjevi) i Zoran Žikić (udaraljke).

 

 

 

 

JAZZ NIGHT

 

Katarina Kochetova (džez pijanistkinja,pevačica i kompozitor) rođena je u Kijevu, odakle je nakon pet godina došla u Kragujevac gde je potom započela obrazovanje u muzičkoj školi. U ranoj fazi karijere osvaja nagrade na takmičenjima u sviranju klavira (“Josip Slavenski”, “Mokranjac”…), učestvuje u šou programima (“Ja imam talenat”) i na regionalnim festivalima (“Zlatni mikrofon Šibenika”, “Đurđevdanski festival” u BiH…). Srednje obrazovanje nastavlja na džez klaviru u beogradskoj školi “Kornelije Stanković” učestvujući na međunarodnim džez takmičenjima (“Naturalmente Piano Forte“, “The Best Musical Mind“, “Six String Theory
Competition
“). Na jam session nastupima, svirala je sa mnogim svetskim muzicarima sa džez scene, kao što su: Brad Leali, Steve Fishwick, Jure Pukl, Dušan Novakov, Oleg Kireyev… Trenutno radi na svom prvom autorskom albumu, čije će pesme, sa svojim triom, predstaviti posetiocima Šumadijskog Blues & Jazz Festa u Kragujevcu.

 

Kragujevački trio Thrill Seeking Polymers, koji čine Aca Pejčić, Jovan Jovanović i Aleksandar Ranković, inspiraciju za svoju muziku nalazi u spoju ruralne muzike sveta (Afrike, Indije, Balkana) i džeza, a sve to kroz prizmu matematike, simbolike i filozofije. Muzičari koji čine ovaj sastav važe za virtuoze na svojim instrumentima, te je njihova muzika balans predefinisanog i improvizacije. Dobro poznati kragujevačkoj džez publici, imaće čast da “brane lokalne boje” na prvom kragujevačkom “fusion” (blues & jazz) festivalu u organizaciji Doma omladine.

 

Kvartet, koji zatvara prvi Šumadijski Blues & Jazz Festival u bašti Doma omladine u Kragujevcu, osnovao je majstor džeza, Max Kochetov, ukrajinski muzičar koji, nakon kraćeg boravka u Kragujevcu, već duže vreme živi i radi u Beogradu. Nakon mnogobrojnih nastupa na domaćim i svetskim prestižnim jazz festivalima, Max je okupio kvartet, sastavljen od mladih muzičara, koji je postao prepoznatljiv rafiniranoj jazz publici, po specifičnoj autorskoj muzici i “Post-Bop” stilu. Kragujevčani će završne večeri uživati u svirci soliste i lidera benda – Max Kochetova (alt i sopran saksofon), Save Miletića (klavir), Borisa Šainovića (kontrabas) i Predraga Milutinovića (bubnjevi).

Održan prvi Šumadijski Blues & Jazz Festival u Domu omladine

About The Author
-