„ĐELEM FEST“  2016

“ROMA CENTAR“ I NVO „MILLENNIUM“ IMAJU ČAST DA VAS POZOVU NA DRUGI „ĐELEM FEST“.
(28, 29 i 30.Septembar, 2016. Kragujevac)

„ĐELEM FEST“ (Putujući festival promocije nacionalnih manjina Srbije) je model promovisanja kulturnih, tradicionalnih, verskih, istorijskih i drugih vrednosti nacionalnih manjina koje žive na teritoriji Republike Srbije, među pripadnicima većinskog stanovništva, putem direktnog upoznavanja građana sa istorijom, religijom, jezikom, tradicijom i kulturom nacionalnih manjina koje su prisutne (ili ne žive) u njihovim lokalnim zajednicama.
Promovisanjem pomenutih vrednosti utiče se na smanjenje stereotipa i predsrasuda prema manjinama, koji su prisutni na visokom nivou, posebno među mlađom populacijom većinskog stanovništva u Srbiji. Kako je za ovakvo stanje najveća odgovornost među političkim i kulturnim elitama koje zagovaraju ksenofobiju, a sa druge strane – isti mladi nisu nikada bili u prilici da se lično upoznaju sa predstavnicima pomenutih i drugih nacionalnih manjina, naš projekat ima za cilj uspostavljanje direktne komunikacije većinskog stanovništva Srbije i nacionalnih manjina. Posebno onih, koje nisu prisutne u ciljnoj lokalnoj zajednici. Zato se naša forma promocije kulture nacionalnih manjina i zove „Đelem fest“ (po opšte poznatoj romskoj himni: „Đelem, đelem“ – „Putujem, putujem“) jer putuje i obilaziti gradove i opštine u Srbiji.
„Đelem Fest“ realizujemo organizovanjem promocije nacionalnih manjina putem formi kulture i umetnosti (muzički koncerti, narodne igre, promocije kuhinja…), formi javnog zagovaranja (predavanja/tribine/debate/okrugli stolovi/radionice na temu istorije i tradicije, religije, međusobnih odnosa, jezika, kulture…).

Inicijatori i organizatori „ĐELEM FEST“- a su kragujevačke organizacije civilnog društva – “Roma Centar” i NVO “MillenniuM”. Festival je ove godine podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i grada Kragujevca .

PROGRAM DRUGOG “ĐELEM FESTA” 2016

Sreda, 28. septembra 2016.godine,od 18:00 do 20:00
– Književno veče bošnjaćke i romske kulture gosti Sead Biberović iz Novog Pazara i Milan Vujčić iz Kragujevca
– Izložba fotografija Roma Grada Kragujevca iz prve polovine dvadesetog veka
– Živa biblioteka
(Narodna biblioteka Vuk Kearađić Dr. Zorana Đinđića 10/3).

Četvrtak, 29. septembra 2016.godine, od 12:00
– Javna debata „Manjine u kulturi Grada Kragujevca“.
Narodni muzej Kragujevca.

Petak, 30. septembra 2016.godine, od 19:30 do 21:00
– Koncert grupe „Forte Piano“
– Degustacija narodne kuhinje manjina
Dom omladine.Program

„ĐELEM FEST“ 2016

About The Author
-