Dramski studio Scena ‘Slavica Slaja Urosević’

ДРАМСКИ СТУДИО
ИСТОРИЈАТ:
Драмски студио Дома омладине настао је 1988. године као наставак Дечје позоришне радионице коју је Славица Слаја Урошевић основала 1984. године. На тај начин обновљена је светла традиција ове групе из претходних деценија у којима су из ње потекли глумци као што су Раде Марјановић, Горица Поповић, Мирко Бабић, Давид Тасић…

За скоро три деценије рада Славица Урошевић је са овим групама направила десетине представа за памћење, сценска дела препознатљиве енергије и несвакидање маште, уз небројене освојене награде.
Након пререног одласка Славице Урошевић, руковођење Драмским студијом, Дечјом позоришном и Филмском радионицом наставио је Ђорђе Ђоковић, дипломирани глумац и стари члан ових група, које након тога настављају да раде истим темпом.

Драмски студио тако истрајно живи као расадник младих уметника који су завршили академије и професионално се баве уметношћу* и остаје окупљалиште за младе људе који желе да се баве уметношћу.
*(Само неки од више десетина њих су – Никола Ракочевић, Иван Томић, Милош Ђорђевић, Душан Ивановић, Војин Васовић, Ивана Вуковић…)

РАД ДРАМСКОГ СТУДИЈА:
У последње две године премијерно су изведено две представе Драмског студија (,,Побеснели Принц” и ,,Свињоград”) и три представе Дечије позоришне радионице (,,Гарави Сокак”, ,,Мали Принц”, ,,Капетан Џон Пиплфокс). На фестивалима у Бечеју, Обреновцу, Нишу и Краљеву, освојене су бројне награде (,,Бронзани Паж”, ,,Царица Теодора”-за главну женску улогу, гранд при ,,Ћеле Кула”-за колективну глумачку игру…) Током лета традиционално су одржане глумачке радионице, које су водили бивши чланови Драмског студија, Ивана Вуковић, Филип Ђурић, Милан Колак, Војин Васовић и Соња Исаиловић

РАД ФИЛМСКЕ РАДИОНИЦЕ:
Филмска радионица започела је са радом 2002. године, и од тада снимљен је велики број кратких играних и документарних филмова. На фестивлима широм Србије награђивана је за режију, камеру, монтажу… Филмска радиница је у последње две године снимила филм Тамаре Тодоровић, којим је уписала Факултет Драмских Уметности. У мају 2013. године прављене су свакодневне репортаже на 17. Позоришним сусретима ученика гимназија Србије. У јуну 2013. године започет је рад на документарном филму ,,Чворови”, који говори о тридесет година Драмског студија.

Category: Dramski studio
About The Author
-